ЗОЛОТА РИБКА
Carassius auratus
Золота рибка є якщо не найпоширенішою декоративною рибкою в світі, то найпопулярнішою серед всіх акваріумних домашніх улюбленців. Дійсно, практично кожен акваріум або володар декоративного ставка хоч одного разу тримав золотих рибок. Багато століть незліченні варіації золотої рибки культивувалися в різних країнах. Зараз існує більше 100 офіційно визнаних варіацій, а кількість неофіційних не піддається обліку.
Деякі з найбільш відомих варіацій описуються тут, проте, оскільки існуючі гібриди постійно комбінуються за такими ознаками, як колір, довжина і форма плавників, швидкість появи нових варіацій золотих рибок не знижується. Хоча деякі із старих визнаних морф збережуться і в майбутньому, кожні декілька років з'являтимуться нові. Приведене альтернативне наукове найменування Carassius auratus auratus вказує на те, що золота рибка ще недавно розглядалася як підвид срібного карася (C. auratus), іншим підвидом якого вважався золотий, або звичайний, карась (C. auratus gibelius). Зараз вважається, що кожний з них є самостійним виглядом.
Розповсюдження: Китай і частина Сибіру. Проте вигляд широко поширений в багато тропічних, субтропічних і помірних регіонів по всьому світу.
Розмір: Приблизний до 30 см для тонкотелых варіацій, а для варіацій з округлим тілом зазвичай значно менше. Деякі різновиди, наприклад оранди, можуть також досягати значної величини.
Поведінка: В цілому миролюбне, хоча деякі особини, особливо зрілі самці, в період розмноження можуть турбувати інших риб. Всі різновиди їдять м'які, соковиті рослини і постійно риються на дні акваріума.
Харчування: Поїдає широкий спектр кормів, в яких повинні бути присутніми рослинні компоненти.
Акваріум: Повинен бути просторим, з великими відкритими просторами, що дозволяють повністю бачити риб. Для декорації можуть використовуватися штучні або могутні і несмачні рослини. Коріння рослинності повинне бути захищене (див. Акваріумні рослини). Хімія води не істотна, але якість її повинна бути хорошою. Дуже важливі хороша фільтрація і аерація. Інтервал температури: Від 10 °С до 30 °С і вище. Високу температуру не слід підтримувати довгий час.